fbpx

От какво се нуждае новороденото

Един по-различен списък

Напоследък често получвам въпроси за това, какво е нужно да се купи преди да се роди едно бебе. Колко излиза по груби сметки и има ли покупки, без които не може да се мине. Интернет се е погрижил да информира всяка бъдеща майка, че прословутият списък за бебето съдържа само вещи, от които зависи това колко добри са бъдещите родители и трябва да се изпълни стриктно, в противен случай това говори за тяхната неготовност да бъдат такива. Наясно съм, че има неща, които трябва да бъдат осигурени. Наясно съм обаче, че и в днешно време все повече се гледа чисто финансовата и материалната част на нещата, без да се замисляме, че всичко е маркетингов трик, целящ да предизвика чувство на вина, поради което списъците от по няколко страници се изпълняват трескаво, сравняват се марки, функционалности, цени и престиж. С първото си дете бях обсебена от това да проучвам, чета, записвам и закупувам всяко нещо, което някой ми кажеше, че е най-доброто за нероденото ми бебе. След това родих и осъзнах, че списъците, които се подмятат напред-назад по групите за майки и детските вериги магазини са една голяма, сочна, кръгла нула. Защото реално разбрах от какво всъщност има нужда едно новородено. И не, това не са уред за приготвяне на адаптирано мляко, бебешко гнездо и нагревател за шишета. Това дори не са онези прекрасни шарени маркови дрешки, нито машината за бял шум, капките за колики или скъпата медицинска козметика. Ще ви представя моя списък с най-необходимото за едно бебе. Подгответе си сумата от нула лева и цялата любов на света.

  • Родители.
    Първото нещо в списъка са родителите. Всеки има такива. Колко обаче от родителите са истински готови, искащи и подготвени за новата си роля. Колко от тях крият тоталната си истерия от мисълта за това, което им предстои, опитвайки се да изкупят всеки наличен на пазара бебешки артикул. А колко от тях присъстват? Истински. Едно бебе на първо място има нужда от двама обичащи се, всеотдайни и готови за него родители, които да му дадат цялата си любов. Изпълните ли точка едно от списъка, всяка следваща вече не е толкова важна.
  • Кърмене на поискване
    От първият възможен момент след раждането и прекъсването на пъпната връв, бебето има нужда от майчината гръд. Във всеки един момент, в който новият приел го в обятията си свят стане прекалено шумен, прекалено студен, прекалено враждебен и страшен, бебето има нужда от кърмене. Не на график, не на кръгъл час, не в определени измислени или изчислени милилитри. Толкова колкото иска, толкова често колкото има нужда. Простичко е. И това е главното правило, което всяка нова майка трябва да запомни. Вие се учите взаимно. Не е нужно да цедите, отброявате милилитри или да записвате с хронометър и аларма всяко хранене. Просто бъдете там, вие и гърдите ви. Скоро ще схванете как става номерът на китайката и ще сте умела и уверена сякаш винаги сте го правили.
  • Гушкане
    Най-хубавата част е, че това толкова необходимо нещо е и безплатно, и приятно. Кой не обича да гушка бебета? Упояващият им аромат наистина действа като наркотик, затова просто не се противете и се отдайте на всяка една възможност, прикрита зад сладката бебешка нужда, за да гушкате вашето бебе. Да го гледате как спи, да го разнасяте само защото така искате. Без да давате обяснения на никой, осмелил се да ви направи забележка, че така само го приучвате на ръце и си правите лоша услуга. Няма дете, което да иска да бъде носено след като пропълзи или проходи. Няма и новородено, което да разбира концепцията на думата манипулация, затова, много ви моля скъпи майки (и бащи!), бебето ви не ви манипулира да го носите, то просто има нужда от вашата близост. Светът за него е голямо, студено и непознато място, където вие сте единсвените му спасителни пояси. Няма да е задълго, затова, насладете се. 
  • Да чува гласа ви
    В този нов и непознат свят все-пак има няколко познати неща – и две от тях са гласовете на мама и татко. Още от краят на шестият месец бебетата в утробата започват да чуват, а малко по-късно вече и да разпознават най-честите гласове – обикновено това са тези на майката и на бащата. След като се родят, най-познатите звуци си остават тези гласове и само те са в състояние да успокоят неистовият плач. Затова, говорете на бебетата си още докато са в утробата, говорете им и след като се родят. За всичко. Разказвайте им за живота си, за времето навън, за мечтите си, ако щете подобно на моят мъж, говорете им за черните дупки и физичните закони. Но им говорете с любов, само това ще запомнят те.
  • Здрава и адекватна майка
    Това условие често се пренебрегва, а трябва да бъде на челните места в списъците за новородени. Как се очаква едно бебе да бъде обгрижвано, защитено и щастливо, ако майка му не е в състояние да му осигури тези неща? Малко се говори за следродилната грижа, недостатъчно разпространено е и сред новите майки знанието, че не е окей те да не се чувстват добре. Някак на заден план остава това как тя се възстановява след раждането, какви физически и емоционални болки и неудобства изпитва. Как тя се адаптира към новия свят и от какво тя има нужда. А тя има нужда от подкрепа, често от обезболаващи, от помощ в домакинството, от топла храна и най-вече има нужда от спокойствие. Не от непоискани съвети, не от напрежение всяващо се от педиатри, роднини, помощници, които вместо да помагат, само пречат и всяват смут. Новата майка има нужда от възстановяване, от адаптация, от любов и покрепа, от окуражаване и уверението, че справя добре. За да бъде и нейното дете добре. 
  • Баща, който не само присъства.
    Бащата също има много важно място в този списък, макар фактически да се пада последен. Но без него няма как нито бебето, нито майката да се чувстват добре. Новите татковци често биват забравяни в еуфорията на първите дни, когато центърът се измества и те вече не са най-важните за своите половинки. Нерядко, опитите им да помогнат биват само нахоквани или остават незабелязани. Затова, важно е бебето да разполага с татко, който присъства и който е също толкова отдаден, колкото и майката. За да бъде семейството цяло, за да се научи на новият си живот заедно и списъкът с най-важните неща да бъде завършен.

Както видяхте, никъде не споменах покупки, кошари, шишета, марки и цени. Защото дете се гледа с любов, не с вещи. И все-пак вероятно ще направя и списък с покупки, но повярвайте, няма да е от тези, които се разпространяват наляво и надясно. До тогава keep momming. 

Сподели или остави своето мнение

Ани Стоицев

Аз съм Ани, майка на едно и половина деца, един котарак, едно куче и трийсетина рибки. Майка, която не разполага с домашни помощници, баби, детегледачки и с почти никакво свободно време...

Subscribe
Notify of
guest
0 коментара
Inline Feedbacks
View all comments